Nyhed

Mindre landbrug giver et grønnere Danmark

Regeringens uafhængige rådgiver Klimarådet anbefaler, at en tredjedel af landbrugets marker gøres til natur og skov - det vil redde vores have og øge biodiversiteten

Omkring en tredjedel af Danmarks landbrugsjord - svarende til 760.000 hektar - skal forvandles til natur eller produktionsskov.

Sådan lyder anbefalingen fra Klimarådet i en vidtgående analyse. Følges anbefalingen, vil det ifølge Klimarådets formand Peter Møllgaard, være et hattrick. Det vil nemlig på samme tid gøre Danmark i stand til at nå målet om klimaneutralitet i 2050, opnå EU-målet om 30 procent beskyttet natur samt nå målet om god økologisk tilstand i vores vandmiljø, som vi er pålagt af EU i form af Vandrammedirektivet.

Det lyder dyrt, men det er det ikke i den store sammenhæng. Klimarådet kalder selv "set i samfundsperspektiv den mistede indtjening i land- og skovbruget relativt beskeden". De samlede omkostninger løber op i cirka 2,8 mia. kroner årligt i form af mistede indtægter, primært fra mindre produktion af fødevarer og foder til husdyrproduktion.

Analysen kommer "som sendt fra himlen", siger Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding til dagbladet Information.

"Jeg er meget begejstret over, at man tænker indsatserne sammen i stedet for at gå isoleret til opgaven og siger, at nu skal vi først løse klima og tage så meget skov og areal ud. Og så bagefter se på kvælstof og biodiversitet, og hvad de kræver af ændret arealanvendelse".

"Det er grundlæggende vigtigt, at et land som Danmark viser resten af verden, at selv om det er svært for os - fordi vi har tilladt en opdyrkning af stort set hele vores land - så er vi også parate til at kaste os ind i den transformation og give plads tilbage til naturen", siger Maria Reumert Gjerding.

Anbefaling: Reservér arealer til biodiversitet

Klimarådet skriver i sin analyse, at store ændringer af det danske landskab kræver en samlet regulering. Ved udpegning af arealer kræver hensynene til for eksempel vandmiljø og biodiversitet geografisk fokus. Miljøstyrelsen har udpeget arealer, som er særligt kritiske i forhold til vandmiljøet, men en tilsvarende udpegning for biodiversitet mangler. "En målrettet indsats for at styrke natur og dyreliv kræver, at der udpeges sammenhængende arealer, der har særlig værdi til dette formål. Derfor bør regeringen sikre, at arealer reserveret til biodiversitet udpeges hurtigt, så en samlet arealplanlægning kan finde sted", lyder anbefalingen.

Klimarådet mener, at hvis arealanvendelsen tilrettelægges med biodiversitet og vandmiljø for øje, opnås der samtidig betydelige klimagevinster.

Det er derfor forslagene under ét kaldes for et hattrick.

Læs mere om Klimarådets analyse ved at bruge linket herunder.