Plads til naturen i Strandparken

Der skal også være plads til naturen i Strandparken. Der er brug for zoner, hvor den menneskelige aktivitet må vige for at give plads til ynglende eller rastende fugle.

Sådan lød de beroligende og opmuntrende kommentarer fra et stort set enigt panel af politikere, da Grønt Råd i Ishøj holdt valgmøde med fokus på energi, trafik og natur.

Strandparken har fået udarbejdet en visionsplan, som de fem ejerkommuner skal godkende. Visionsplanen har mest fokus på udvikling af Strandparken til friluftsaktiviteter og til kystsikring. Der er ikke voldsomt mange ord om naturen i Strandparken. Det nævnes dog, at de arealer, der ikke er omfattet af den såkaldte zonering for bynære strande eller havne, vil have zonering som natur og således udgør størsteparten af arealerne i Strandparken. Det nævnes også, at planer for natur- og landskabspleje samt biodiversitetsfremmende tiltag indskrives i et fremtidigt planarbejde.

På valgmødet spurgte DN deltagerne direkte til, om politikerne vil arbejde for, at nogle eller dele af søerne friholdes for friluftsaktiviteter på visse tider af året, for eksempel i Holmesø i et par forårsmåneder af hensyn til fugleynglen på de to fugleøer samt i vinterhalvåret Jægersø og Lille Vejlesø af hensyn til rastende ænder, gæs og svaner.

Måske sejladsforbud

Og som nævnt indledningsvis var svarene ganske opmuntrende.

- Naturen er ikke begrænset til Ishøj, og Strandparken skal ses i sammenhæng, så det vil give god mening at give naturen mulighed for at passe sig selv, blandt andet i fuglenes yngleperiode, sagde Socialdemokratiets deltager Erkan Yapici.

Ole Wedel-Brandt fra Enhedslisten slog fast, at vedtagelsen af visionsplanen ikke betyder, at man er afskåret fra at handle for at sikre naturen. Tværtimod.

- Man kunne for eksempel forestille sig, at det ikke bliver tilladt at ro i kajak i den eller den sø på bestemte tider af året, sagde han.

Ole Bechmann fra Venstre sagde, at alle fem kommuner skal med i en plan for naturen i Strandparken, mens Natasha Carstens (SF) mente, at man vil kunne nå langt med oplysning og skiltning, for eksempel at der ikke må ros med kajak visse steder på bestemte tider.

Mere vild natur

Kandidaterne gav nærmest samstemmende udtryk for, at der skal være mere vild natur i Ishøj og at mange af de store græsarealer blandt andet i boligselskaberne omlægges til vilde blomster.

Annelise Madsen fra Liste M foreslog, at kommunen opkøber arealer, som i dag er marker, og tilplanter dem med skov. Et forslag som Natasha Carstens bakkede op om med den tilføjelse, at der skal være tale om træarter, der er klar til det klima, som er på vej.

Johnna Stark fra IshøjListen så gerne, at man lader tingene gro, at det hele ikke bliver for friseret og at der dermed skabes flere levesteder for insekter, mens Ali Güvercin fra Radikale opfordrede til at prioritere miljø frem for vækst.

Stort set alle kandidater nævnte også, at Ishøj bør være pesticidfri kommune.

At der er brug for handling fik både Benny Hansen (Konservative) og Ole Bechmann (Venstre) illustreret glimrende ved en oplistning af det skræmmende antal dyre- og plantearter, der er truet af udryddelse, fordi vi mennesker ikke levner naturen tilstrækkeligt med plads.

- Derfor skal vi tage biodiversitetskrisen alvorligt, sagde Benny Hansen i sin afsluttende bemærkning.