Strandparken kan blive byggeplads i årtier
Der er fremsat forslag til lovforslag til anlægslov om modernisering af Strandparken - der er nogle tidsler, men den kunne have været værre. Det værste er, at der ikke er tidsbegrænsningVallensbæk Kommune vil bygge et strandhus på ydersiden af diget ved Vallensbæk Havn. Ishøj Kommune vil have en kunstzone med permanent og midlertidig opstilling af kunstværker i landskabet og en såkaldt kunstzone ude i vandet, og kommunen vil også bygge nyt vandrerhjem i Ishøj Havn. Greve Kommune vil bygge nye bygninger, herunder en cafe, lige på kanten af Hundige Strandeng, et af Danmarks bedste orkidéområder. Brøndby Kommune vil have foreningsfaciliteter og shelterplads i Strandparkens bedste område for nattergal lige bag Brøndby Havn.
Sådan lyder nogle få af de mange ønsker, som kommunerne har til en modernisering af Strandparken.
Det er dog ikke alle de store ønsker, som bliver indfriet i det udkast til anlægslov, som netop har været i høring. For eksempel giver lovforslaget ikke lov til at bygge på ydersiden af klitten, cafeen ved Hundige Strandeng er ikke medtaget, og forslaget til et nyt såkaldt vand-vandrerhjem placeret på tangen Vandhunden i Ishøj Havn er slet ikke en del af lovforslaget.
- Udkastet til anlægslov er ikke så slemt som frygtet, men der er fortsat plads til forbedringer, siger Torben Kragh, formand for DN i Vallensbæk-Ishøj.
- Vi er tilfredse med, at det af lovforslaget fremgår, at nybyggeri skal ske, hvor der i forvejen er byggeri, og ikke fritliggende i klitlandskabet og slet ikke nede på stranden. Vi er også glade for, at Plan- og Landdistriktsstyrelsen, der har udarbejdet forslaget, har indskrænket de områder, hvor kommunerne gerne vil bygge. Derimod er vi kede af, at beskyttelsen af naturen er meget lidt konkret. Vi havde meget gerne set, at det decideret var beskrevet, hvor man specifikt skal passe på naturen og hvor menneskelig aktivitet skal begrænses - for eksempel nogle af lagunesøerne og området ved Hundige Strandeng.
Ingen tidsbegrænsning
Lovforslaget indebærer, at anlæg ude på vandet - badebroer, kunstprojekt og nye platforme og træbroer ved eksisterende moler og lignende - skal være godkendt inden for fem år fra lovens ikrafttræden, og derefter være færdiggjort senest fem år derefter. Det betyder, at der makimalt kan gå 10 år, fra loven træder i kraft til anlægsarbejderne er afsluttet.
Tilsvarende tidsbegrænsning er der ikke for byggeri på land. Og det er, mener DN, en stor mangel og en svaghed ved loven. Uden en tidsbegrænsning, er der stor risiko for, at Strandparken bliver byggeplads i mange år - til stor gene for naturens muligheder for at komme sig samt til gene for de mange besøgende, for hvem moderniseringen gennemføres.
"Det er heller ikke hensigtsmæssigt, at kommunerne for tid og evighed vil kunne lave nye projekter og justeringer med henvisning til, at de er en del af det tilladte med anlægsloven", skriver DN i høringsbrevet.
DN opfordrer derfor lovgiverne til, at loven forsynes med tidsbegrænsning. Det bør makimalt være samme tidshorisont som for anlæg på kysten. Det vil betyde, at bygge- og anlægsarbejdet i Strandparken er afsluttet senest 10 år efter lovens vedtagelse. Det kan ikke være for meget forlangt. Så er der tid til både lokalplanlægning, miljøvurdering, udbudsindhentning og efterfølgende bygge- og anlægsarbejde.
Kommunerne heller ikke tilfredse
Man skulle tro, at kommunerne ville være tilfredse med et lovforslag, der gør det muligt at gennemføre hovedparten af deres ønsker. Det er ikke tilfældet.
De fem kommuner har udarbejdet et fælles høringssvar, hvor man giver udtryk for utilfredshed med, at lovforslaget begrænser dem i forhold til hvad de havde håbet og troet. Kommunerne er således utilfredse med, at det kun er visse dele af naturbeskyttelsesloven, der sættes ud af kraft, samt at lovforslaget har nedskaleret byggefelter, samlede antal kvadratmeter og bygningshøjder. De anker også over, at der er tidsbegrænsning hvad angår anlæg på kysten og er sure over, at de ikke får lov til at bygge på ydersiden af diget.
Kommunerne er også utilfredse med, at lovforslaget stiller krav om en høj detaljeringsgrad i de lokalplaner, som skal udarbejdes for at virkeliggøre hvert enkelt projekt. Dette krav bør udgå, mener kommunerne.
I Ishøj er man specifikt utilfredse med, at kommunens ønske om et vandvandrerhjem på op til 3.000 kvadratmeter på tangen Vandhunden i Ishøj Havn ikke er medtaget i loven. Man noterer sig, at der er fundet plads til massivt byggeri med restaurant, toiletter, vinterbad, sauna, omklædning og grejbank på halvøen Dykanden i Greve Marina. Der opfordres derfor i kommunernes høringssvar til, at vandvandrehjemmet indarbejdes i lovforslaget.
DN's høringssvar vedrørende forslaget til anlægslov kan læses i fuld længde her på hjemmesiden. Klik ind på "Vi arbejder med" og herefter "Høringssvar" og siden "Modernisering af Strandparken".