Nyhed

Ingen frivillige aftaler om at beskytte drikkevandsboringer

Frivillige aftaler mellem vandværker og landmænd skulle stoppe brug af sprøjtegift på områder tæt på vores drikkevandsboringer - men endnu er der ikke indgået én eneste aftale i Ishøj

Det går desværre ikke så godt med at beskytte vores grundvand. Der er fundet rester af pesticider i over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer – og det går alt for langsomt med at sikre lokale, frivillige aftaler om at beskytte de sårbare drikkevandsboringer.

I vores område er det således ikke lykkedes at lave én eneste frivillig aftale med lodsejere om ophør af anvendelse af pesticider inden for såkaldte BoringsNære BeskyttelsesOmråder (BNBO).

Det fremgår af aktindsigt, som DN Vallensbæk-Ishøj har gennemført hos begge de to vandværker, som indvinder vand i Ishøj Kommune, det vil sige Ishøj Forsyning og Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab. Der anvendes ikke sprøjtegift ved boringerne i Vallensbæk.

Ishøj Forsyning indvinder vand fra seks boringer, hvor de fire er beliggende på kommunalt område, der ikke sprøjtes. Ifølge aktindsigten er to boringer beliggende hos private lodsejere, begge nær Ishøj Landsby, relevante med henblik på en frivillig aftale. Ishøj Forsyning er ”i gang med at forberede at indgå aftale med dem”. Man håber at kunne lave aftaler inden årets udgang.

Hofor har to kildepladser i BNBO beliggende delvist i Ishøj. I Ishøj Kommune er der i alt 16 lodsejere, som har indgået i processen med aftaleindgåelse.

Af de 16 har fire lodsejere ikke fået tilsendt erstatningstilbud, da ejendommene er beliggende i området, hvor Energinet har planer om etablering af en transformerstation. Den fremtidige status for arealerne er derfor uafklaret. En lodsejer har ikke ønsket ikke at deltage og modtage erstatningstilbud og én lodsejer har oplyst, at der ikke anvendes pesticider på ejendommen. Tilbage er 10 lodsejere, som alle har fået tilsendt et tilbud om erstatning for fremover ikke at anvende sprøjtegift på BNBO på deres ejendom.

Kommunerne skal forbyde sprøjtning 

Vi skal tilbage til 2019 for at finde grundlaget for de frivillige aftaler. Daværende miljøminister Jacob Ellemann-Jensen (V) lavede en bred politisk aftale, som betød at kommunerne fik frem til udgangen af 2022 til at sikre, at der blev lavet frivillige aftaler med vandværker og lodsejere om at stoppe brugen af sprøjtegifte på BNBO-arealer.

Ved udgangen af 2022 var kommunerne kun kommet i land med at beskytte 6,6 procent af de BNBO’er, der er vurderet til at have beskyttelsesbehov.

På grund af det lave antal frivillige aftaler, har regeringen besluttet, at kommunerne forpligtes til at forbyde brug af pesticider på BNBO-arealer. Lovgivningen er imidlertid ikke på plads. Regeringen forventer, at ordningen træder i kraft ”midt i 2024”.

Netop udsigten til påbud gør, at vandværkerne forventer, at der de kommende måneder kommer mere fart på indgåelse af frivillige aftaler.