Samråd Storkøbenhavn
Samrådet består af en eller to repræsentanter for hver af DNs lokalafdelinger i Storkøbenhavn. Normalt sender vi to bestyrelsesmedlemmer møderne.Møderne handler om emner af fælles interesse for afdelingerne og også om kommende repræsentantskabsmøder.
Op til et SR-møde er det god tone, at indsende et skriv om, hvad der er passeret siden sidst.
Siden sidst i DN Vallensbæk-Ishøj :
Siden sidst på sommeren har vi deltaget i Hop i Havet på Ishøj Strand 22. august - et arrangement, som vi lavede i samarbejde med DN Høje Taastrup. Der deltog nok henved 30 personer, og det blev bemærket i politikerkredse. Vi scorede nogle fine beach-flagstænger og andet materiale fra DN, og håber, at der kan anskaffes flag med DN- logoer på til fremtidig brug.
Høje Taastrup lokkede os ligeledes med til et arrangement på Thorsbro Vandværk d. 18. oktober, som Thorsbro Vandværks Museumsforening stod for. Omkring dette vandværk foregår i øvrigt en del arbejder i forbindelse med fremover at kunne levere vand med reduceret kalkholdighed til forbrugerne, hvilket bla. indebærer leverancer af NaOH opløst i vand ("kaustisk soda") i tankvogne. NaOH er ikke i sig selv problematisk for miljøet, men der træffes selvfølgelig foranstaltninger for at sikre sig mod spild (nedsivning) og ulykker i forbindelse med håndteringen.
Et glædeligt resultat af den megen snak om en vildere natur var, at Ishøj Kommunes naturforvaltning og Strandgårskolen sammen med den lokale boligforening i Vejleåparken (den der tidligere hed Ishøjplanen), AAB, spurgte os i DN, om vi kunne tænke os at deltage i et høslætsarrangement sidst i august (d. 30.). DN i Masnedøgade kunne udlåne leer, og boligforeningen stillede op med forfriskninger, skolen sendte hold af elever, og endelig instruerede medlemmer fra vores lokale bestyrelse i korrekt brug af le. Overordnet set er det hensigten, at den hidtidige drift af de frie arealer ved at køre dem over med en plæneklipper et antal gange om året skal ændres til tør eng, som holdes fri for opvækst af vedplanter, men til gengæld over tid antager karakter af "blomstereng". Det afslåede materiale bortskaffes. Der opnås mere interessante friarealer, større biodiversitet - og ikke mindst et skolenært undervisningstilbud.
Til årsmødet d. 5. oktober havde vi inviteret Køge Bugt Strandparks til at fortælle lidt om, hvad der gøres for at tilgodese padder, orkideer og fugle i Strandparken. Derudover hvilke metoder der anvendes til naturpleje og hvordan invasive arter bekæmpes. Strandparken tog meget godt imod vores invitation og sendte landskabsarkitekt Laura Freyberg Petersen og forstkandidat, naturfaglig medarbejder Rune Byrnak-Storm, som holdt et langt og meget inspirerende oplæg om emnerne.
Vores hidtidige formand, Johnny Petersen afgik efter tur og trådte samtidig ud af bestyrelsen. Ny formand blev Torben Kragh - næstformandsposten skiftede ved samme lejlighed fra Erik de Place Bjørn til Preben Rachlitz Kok. Ind kom frisk blod i form af Thomas Hjort Rasmussen og Mogens Bertelsen - sidstnævnte som suppleant, der vil deltage i bestyrelsesmøderne. Vi har sat stor pris på Johnnys arbejde i bestyrelsen og har et håb om også fremover at kunne trække på hans evner og erfaringer.
Midt i september sendte vi de opstillede partier i Vallensbæk og i Ishøj 5 spørgsmål, som vi bad dem besvare. Spørgsmålene drejede sig om Moserne (Vallensbæk og Tranegilde Mose samt Interessentselskabet Vallensbæk Mose - sidstnævnte ejes i fællesskab med Albertslund og Høje Taastrup), Store Vejle Å (hvis oprindelige løb er grænsen mellem Tranegilde og Vallensbæk Mose), Strandparken, Drikkevand og Naturpolitik. De to toneangivende partier i Vallensbæk (C og A) reagerede ikke, hvorimod alle de andre partier pænt svarede på spørgsmålene. I Ishøj forholder det sig lige omvendt - socialdemokraternes borgmesterkandidat afleverede pligtskyldigt svar, mens ingen af de andre partier reagerede. Sjovt nok er det vort indtryk, at alle partier i Ishøj havde naturen højt på deres prioriteringsliste ved et nyligt overstået valgmøde. At dømme ud fra uddelt valgmateriale fra De Konservative og fra Socialdemokraterne i Vallensbæk at dømme, viger begge partier uden om at udtale sig om naturspørgsmål. DNs kampagne for Naturkommuner er blevet godt modtaget i Ishøj Kommune, mens arbejdet for at gøre Vallensbæk til en naturkommune ikke er blevet seriøst behandlet. Alligevel gør Vallensbæk meget for at få et fornuftigt naturindhold ind i driften af de frie arealer - den kalder det bare Vild med Vilje, og DN får derfor ikke kredit for sine anstrengelser.
Erik og Dan - til SR d. 9. november 2021
Som følge af den situationen med en stigende coronasmitte afholdes mødet on-line.