Partiernes svar på vore spørgsmål
DN sendte midt i september en række spørgsmål til de opstillede partier i hhv. Ishøj og Vallensbæk Kommune.Vallensbæk :
Fire af otte partier, der opstiller til kommunalbestyrelsen i Vallensbæk, har svaret på et spørgeskema fra DN Vallensbæk-Ishøj (DN) forud for kommunalvalget.
Vi har bedt partierne forholde sig til fem forhold, som har betydning for den lokale natur. Det drejer sig om udviklingen af Mosen, om beskyttelse af visse områder i Strandparken, om at føre Store Vejleå uden om Tueholm Sø og Vallensbæk, om hvad man vil gøre for at sikre fortsat rent drikkevand fra de lokale drikkevandsboringer samt et mere generelt spørgsmål om et bud på en naturpolitik og at byudviklingen ikke sker på bekostning af eksisterende natur.
Radikale, SF, Enhedslisten og VallensbækListen har svaret. Alle svar er tilgængelige her på hjemmesiden. Det samme er vores spørgsmål.
Mosen
DN har spurgt, om partierne vil arbejde for en gennemførelse af den helhedsplan, som Vallensbæk og Ishøj kommuner fik udarbejdet i 2015 og som på sigt kan give Tranegilde og Vallensbæk moser et mere spændende plante- og dyreliv.
Radikale svarer, at man gerne vil arbejde for en gennemførelse af helhedsplanen og beklager at det meste af mosen er utilgængelig for offentligheden på grund af indhegning.
SF lægger vægt på, at plante- og dyreliv kan udvikle sig naturligt, men kender indholdet af helhedsplanen for dårligt til at kunne tage stilling.
Enhedslisten finder det både naturligt og klogt at støtte en plan, der understøtter biodiversiteten.
VallensbækListen (VL) ønsker, at mosen og dens anvendelse gøres til genstand for borgerdebat, hvor den omtalte helhedsplan kan indgå. VL finder det endvidere vigtigt med skiltning i mosen med færdselsregler.
Strandparken
DN har opfordret til mere kommunalt samarbejde om Strandparken og at der skabes såkaldte naturzoner, hvor der er entydig fokus på beskyttelse af natur og fugleliv, ikke mindst i yngletiden.
Radikale erklærer sig enig i, at friluftslivet skal koncentreres omkring havnene og at Strandparken skal fremstå som vild natur og under ingen omstændigheder må forvandles til en forlystelsespark.
SF er enig i, at kommunerne skal samarbejde og mener, at der kan findes løsninger, hvor man kan beskytte den vilde natur og fuglenes muligheder for at yngle, mens borgere fortsat kan dyrke friluftsaktiviteter.
Enhedslisten svarer, at man gerne understøtter forslag, der beskytter dyrelivet og gerne vil arbejde for beskyttelseszoner, især i yngletiden.
VL mener, at den vigtigste beskyttelse af Strandparken og dens natur består i at realisere den kystbeskyttelsesplan, som VL og Friluftsrådet har præsenteret. VL er enig i, at der kan skabes såkaldte naturzoner med fokus på beskyttelse af natur og fugleliv.
Store Vejleå
DN mener, at der er potentiale for bedre vandkvalitet og bedre plante- og dyreliv, hvis åen føres uden om Tueholm Sø og Vallensbæk Sø. Det vil blandt andet give mulighed for at fisk kan vandre hele vejen op i åen for at gyde.
Radikale erklærer sig enig og mener, at det vil gøre åen mere attraktiv for dyrelivet.
SF mener også, at Store Vejleå ”skal sættes fri”. Det kræver samarbejde med Ishøj, Høje Taastrup og Albertslund kommuner. SF er også villig til at sætte penge af til det.
Også Enhedslisten vil støtte et projekt, der både hjælper naturen og fortsat virke som oversvømmelsessikring.
VL er også positive overfor genetableringsplanerne men ønsker som nævnt en borgerdebat, så man sikrer sig opbakning hos borgerne.
Drikkevand
I vort spørgsmål til partierne konstaterer vi, at et dataudtræk fra maj i år fra GEUS database viser, at der fundet pesticidrester i alle tre aktive drikkevandsboringer i Vallensbæk. DN spørger, hvad partierne vil gøre for at der ikke sker yderligere forurening og hvad man vil gøre for at sikre rent drikkevand i fremtiden.
Både Radikale og SF betegner det som et vigtigt emne og at der er brug for handling og fokus på forurening.
Enhedslisten svarer, at man vil arbejde for, at der ikke må bruges pesticider i kommunen samt arbejde for øget kontrol af drikkevandet, også for stoffer der ikke har været i brug længe men som vi kan forvente er ved at trænge ned til grundvandet nu.
VL mener, at det kun er i Vallensbæk Strandområdet, at VSVF amba indvinder vand fra egne boringer. Det største problemer, skriver VL, er højt flourindhold, som selv i små mængder skader hjernen/intelligensen. VL vil endvidere kigge på kravene til yderligere prøvetagninger.
Naturpolitik
Afslutningsvis spørger vi om partierne har et bud på en naturpolitik, der giver mere biodiversitet, beskytter den eksisterende natur og giver bedre muligheder for plante- og dyreliv i kommunen samt om partierne vil være med til at sikre, at natur- og miljøforhold også vurderes, når der træffes kommunale beslutninger.
Radikale erklærer sig enige i, at natur- og miljøforhold også vurderes, når det er relevant i forbindelse med kommunale beslutninger. Partiet mener også, at der skal gøres op med ”Byg amok-politikken”. I stedet skal der bygges med omtanke og med hensyn til naturen.
SF kalder det en selvfølge, at man skal overveje om natur- og miljøforhold påvirkes i negativ retning, når der træffes kommunale beslutninger. Desuden ønsker SF minimere nybyggeriet i kommunen. Der skal ikke bygges på grønne områder overhovedet.
Enhedslisten svarer, at man allerede nu arbejder for, at der ikke bygges på de få steder i kommunen, hvor der er mulighed for at skabe mere natur/diversitet. Man ønsker også, at der skal gennemføres en miljøvurdering hver gang der planlægges for nye byggerier.
VL svarer, at anvendelsen af Den grønne Kile og strandarealerne er reguleret i Fingerplanen, Planloven med videre, som kommunen ikke kan ændre. Belært af erfaringerne fra klager over de senere års lokalplaner, som netop har repræsenteret grove overtrædelser af lovgivningen, vil vi gøre vores for at disse ulovligheder stoppes, skriver VL.
DN har ikke fået svar fra Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. DN er blevet gjort opmærksom på, at ikke alle fremsendte mails tilsyneladende har nået modtageren.
Ishøj :
Fra Ishøjs politikere har vi modtaget et svar fra Merete Amdisen, som er spidskandidat for Socialdemokraterne.
Hun svarer : "Ja, Socialdemokratiet vil arbejde aktivt for at gennemføre helhedsplanen for moserne. Moserne er vigtige naturområder som af naturlige grunde også bør være en del af Ishøjs natur.
Strandparken er et vigtigt naturområde, der både har en praktisk funktion som kystsikring, en rekreativ funktion for kommunens borgere, og en berettigelse for dyre og planteliv. Socialdemokratiet vil arbejde for at sikre plads for både ynglende fugle og rekreative aktiviteter for eksempel gennem en zonering i enkelte af søerne, som foreslået af DN
Socialdemokratiet vil arbejde for at genslynge åen i samarbejde med de omkringliggende kommuner.
Socialdemokratiet vil arbejde for at ishøj kommune bliver pesticidfri kommune så vi i fremtiden begrænser forurening af drikkevand.
Vi vil også arbejde for at etablere flere skovrejsningsområder, der kan bidrage til beskyttelse af vigtige drikkevandssressourcer.
Socialdemokratiet vil arbejde for, at Ishøj kommune i samarbejde med lokalsamfundet og relevante foreninger får udarbejdet en naturpolitik og en klar vision for Ishøj kommunes grønne profil. Vi vil også arbejde for at Naturpolitikken omsættes til konkret handling, og at der afsættes midler til realiseringen af denne
Vi mangler svar fra de andre partier.