Nyhed

Både Ishøj og Vallensbæk vil være vildere

Mange fugle, sommerfugle, insekter og planter er stærkt truet, men både Ishøj og Vallensbæk kommuner vil være med til at give biodiversiteten en hjælpende hånd

Alle landets 98 kommuner vil være vilde. De er i hvert fald alle med i Miljøministeriets konkurrence om Danmarks vildeste kommune.

Konkurrencen handler om at give biodiversiteten en hjælpende hånd.

Alle kommuner har skullet udarbejde en såkaldt grønbog om kommunens indsats for øget biodiversitet, ligesom man har skulle udvælge og beskrive et enkelt projekt.

Både Ishøj og Vallensbæk kommuner har valgt projekter, hvor man opgiver græs og græsklipning til fordel for flere vilde blomster og mere vild natur.

Ishøj Kommune har i samarbejde med boligforeningen AAB og den lokale Strandgårdskolen meldt ind med et projekt, der går ud på at få naturen ind på de grønne fællesarealer i boligforeningen Vejleåparken.

I kommunens skrivelse hedder det: ”Her vil vi med små tiltag skabe mere variation ved at slå stier i stedet for at klippe græs, lægge træstammer og sten, sætte redekasser op, plante hjemmehørende buske/træer i et område omkring skolen. I hverdagen fungerer området som læringsrum for den lokale skoles børn og ved et årlige arrangement inviteres skolebørnene og beboer i Vejleåparken til fælles leslåning med biodiversitet som tema. Vi fokuserer på at inddrage skoleelever og derved skabe flere ambassadører for den vilde natur – ambassadører, som kan tage deres viden med sig videre og sprede budskabet om at fremme naturen både inde i byen og ude i det åbne land.”

Et vildere parkbånd

Vallensbæk deltager med det såkaldte Parkbåndet, stisystemet i Vallensbæk Nord.

I kommunens egen beskrivelse hedder det: ”Vallensbæk Kommune udvikler Parkbåndet til en grøn oase, der skal indeholde en masse vild natur og oplevelser for borgerne. Parkbåndet etape 2 skal indeholde fem regnvandstekniske bassiner, der også skal kunne inddrages i den rekreative brug af området. Parkbåndet bliver et af kommunens ´Vild med Vilje´-områder, hvilket der også vil blive skiltet med. Projektets etape 2 er i udførelse, og vil stå færdigt i slutningen af 2022. Etape 1 stod færdig i sommeren 2021, og denne etape handlede om at skabe et mere vildt Parkbånd, som stadig kan benyttes af borgerne. Eleverne på den nærliggende skole lavede insekthoteller, som nu hænger på området”.

Begge kommuner har også udlagt andre arealer, end dem, der er valgt til konkurrencen, til øget biodiversitet. Det handler især om græsplæner, der er fræset op og tilsået, eller vejrabatter og støjvolde, der får lov til at udfolde sig vildt til glæde for sommerfugle og insekter.

Alle deltagende kommuner har også lavet en særlig hjemmeside med beskrivelse af sine initiativer. Randers har et projekt om genslyngning af en å, Herning udlægger et helt nyt naturområde og Hillerød vil lave Sjællands længste kvashegn. Herunder er et link med adgang til samtlige kommuners vilde kommuner-hjemmesider.

 

Value cannot be null. Parameter name: source